Täältä löydät ohjelmaan sisältyvien työpajojen teemat. Teemat tarkentuvat ja rakentuvat mukana olevien yritysten tarpeiden mukaisesti. Työpajat järjestetään vaihtelevasti Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla yrityskohteissa.
*Muutokset työpajojen aikatauluissa ja sisällöissä mahdollisia!
Katso osallistumismaksu koko ohjelmaan täältä.
Aika: 17.9.2019 klo 13-17
Paikka: Bock´s Corner – Lato-sali, Vaasa
Ilmoittaudu tähän työpajaan täällä 11.9 mennessä : bit.ly/PEKkohtikasvua
Mikä maailmalla kiinnostaa suomalaisissa elintarvikkeissa? Mitä ovat tämän päivän sekä nousussa olevat trendit? Millä eväillä kansainvälistymään kannattaa lähteä? Miten saada riittävät kannukset kotimaan markkinoilta ja mikä merkitys brändillä on? Tässä työpajassa kuulet myös, miten Suomisen Maito rakensi Jymy-jäätelö brändin, vei läpi joukkorahoituskampanjan ja sai avattua Ruotsin, Japanin, Singaporen, Saksan ja Itävallan markkinat.
Ohjelma:
12.30 – 13.00 Ilmoittautuminen
13.00 – 13.15 Tervetuloa, ohjelman esittely, Carita Pöntiö, Viexpo
13.15 – 14.00 Case: Suomisen Maito / Jymy-jäätelö, Horst Neumann, toimitusjohtaja, Suomisen Maito Oy
Aurasta kansainvälisille markkinoille. Singapore- Saksa-Itävalta-Ruotsi-Japani. Kokemuksia kansainvälisten markkinoiden avaamisesta ja brändin rakentamisesta.
14.00 – 15.15 Kotimaan kaupasta kannukset kansainvälistymiseen: Vähittäiskauppa jakelukanavana, Pekka Ajanto, Johdin Oy
15.15– 15.45 Tauko, verkottumista
15.45 – 16.05 Ravintolat asiakkaana, Sami Tiihonen, S-Tuotepäällikkö, Meira Nova
16.05-16.30 Lähiruokaa listoille. Asiakkaana Vaasa Ravintolat Oy, Saku Railio, yrittäjä, Vaasa Ravintolat Oy
16.30-17.00 Verkottumista
Huom! Teemapäivä jakautuu kahteen osaan, joista tämä on ensimmäinen osa!
Aika: 22.10.2019 klo 13-17
Paikka: Kyrö Distillery Company Isokyrö, Oltermannintie 6, 61500 Isokyrö
Ilmoittaudu tähän työpajaan 19.10 mennessä TÄMÄN LINKIN KAUTTA.
Brändillä tarkoitetaan yritykseen ja sen tuotteisiin liittyvää mielikuvaa. Brändin rakentamisen tehtävä on kasvattaa myyntiä. Hyvästä brändistä asiakas on valmis maksamaan enemmän ja ostopäätös tehdään herkemmin. Kuluttajan tunteminen on brändin rakentamisen perusta. Tunnettuuden rakentaminen vaatii aikaa ja panostuksia.
Ohjelma:
12.30 – 13.00 Ilmoittautuminen
13.00 – 13.15 Tilaisuuden avaus, Carita Pöntiö Viexpo
13.15 – 14.15 Brändin rakentamisen ABC, Markkinointitoimisto Buorre
14.15 – 15.00 Brändin merkitys asiakkaille: Case Kyrö Distillery Company,
Pienestä Isonkyrön kunnasta, vanhasta osuusmeijeristä maailman maineeseen nousseen Kyrö Distillery Companyn ja jo ikoniseen asemaan nousseiden tuotteiden tarina brändin takana. Tony Sivula Kyrö Visitor Center Manager
15-17 Osallistuvien yritysten casejen läpikäynti ja kehitysehdotuksia
Aika: 12.11.2019 klo 13-17
Paikka: Kokoustila Mega Frami D 1 krs, Tiedekatu 2 Seinäjoki
Ilmoittaudu tähän työpajaan 6.11.2019 mennessä TÄMÄN LINKIN KAUTTA
Teemapäivä on jatkoa 22.10.2019 pidetylle ensimmäiselle Brändi kuntoon-osalle.
Sosiaalinen media on mullistanut viestinnän ja markkinoinnin sisällön ja tavoitteet. Some on yksi markkinoinnin tehokkaimmista (ja usein myös kustannustehokkaimmista) väylistä, sillä tänä päivänä valtaosa kuluttajan verkossa viettämästä ajasta kuluu sosiaalisen median kanavissa. Some on tuonut brändeille mahdollisuuden olla vuorovaikutuksessa kohderyhmänsä kanssa yksisuuntaisen uutisten julkaisun ja monologin sijaan. Sosiaalisen median rooli markkinoinnissa on työntää asiakasta ostopäätökseen edistämällä samaistumis-, sitoutumis- ja tiedonetsimisprosesseja.
Kuluttajat ovat kautta aikojen luottaneet tuttavien, asiantuntijoiden ja auktoriteettien suosituksiin ostopäätöksiä tehdessään. Julkkiskokin kasvot tuotepakkauksessa tai tv-mainoksessa ei ole uusi asia, mutta viime vuosina esiin noussut vaikuttajamarkkinointi on. Parhaimmillaan vaikuttajamarkkinointi hyödyntää suhdetta, jossa erilaiset ihmiset kykenevät vaikuttamaan kuluttajien ostopäätöksiin oman persoonansa kautta. Tällaisten persoonien, vaikuttajien, elämää seurataan, heistä keskustellaan ja heistä tulee osa jokapäiväistä elämää seuraajilleen.
Tuloksia some-markkinoinnilla
Antti Niemelä ja Ville Heino, Buorre Oy
Aika: 26.11. iltapäivä
Paikka: Webinaari
Ilmoittautuminen tähän webinaariin (sähköinen seminaari) 22.11.2019 mennessä TÄMÄN LINKIN KAUTTA!
Osallistumislinkki lähetetään kunkin osallistujan antamaan sähköpostiosoitteeseen webinaariapäivän aamuna.
Belgian kautta Keski-Euroopan markkinoille
Webinaarin asiantuntijoina ovat Tapio Knuuttila ja Pia Tapio-Knuuttila Skabam Ltd, Belgia.
Tapio on tutkinut suomalaisten pk-yritysten etabloitumista, sekä markkinoinut ja promonnut suomalaisia elintarvikkeita ja rakentanut uudenlaista elintarvikevientikonseptia ja Frex-brändiä Keski-Euroopan markkinoille.
Pialla on 20 vuoden kokemus kansainvälisen liiketoiminnan kehittämisestä, strategiasta, markkinoinnista ja tuotteistamisesta, sekä suuryritysten raamisopimusneuvotteluista.
Skabam tarjoaa markkinakartoitus-, markkinakohtaisia tuotteistus sekä jälleenmyyntipalveluita Keski-Euroopan markkinoille.
Aika: 14.1.2020 klo 13-17
Paikka: Seinäjoki, tarkempi paikka ilmoitetaan myöhemmin
Onnistunut tuotekehitys perustuu trendien ja erilaisten kuluttajaryhmien tuntemiseen sekä kilpailijoista erottautumiseen. Maku on tuotteen ydin ja keskeisin valintakriteeri ruokaostoksilla. Makumieltymykset ovat myös kulttuurisidonnaisia. Kansainvälistyttäessä tuotteet tuleekin usein räätälöidä kohdemaan maku- ja käyttötottumusten mukaisesti. Tuotannollistaminen ja kustannusten kurissa pitäminen maun ja laadun kärsimättä asettavat omat haasteensa tuotekehitykselle.
Elintarvikkeiden erilaiset olomuodot ja käyttötarkoitukset, kuin myös laki, asettavat vaatimuksia pakkausmateriaalien ja -menetelmien valintaan. Samoin kaupalla saattaa olla omat vaatimukset esim. varastoinnin tai hyllytilan osalta. Asiakkaan kannalta vähittäiskaupassa pakkauksen ulkonäöllä on keskeinen rooli siinä, millainen tuotemielikuva syntyy ja löytääkö se ostoskoriin. Esteettisesti miellyttävä ja toimiva, käytettävyyttä sekä tänä päivänä myös ekologisuutta tukeva pakkaus tarjoaa positiivisen käyttökokemuksen ja varmistaa myös uusintaostoksen.
Päivän alustavat teemat, puhujat tarkentuvat myöhemmin:
Ruokaa lahjaksi workshop
Aika: 4.2.2019 klo 13-17
Paikka: ilmoitetaan myöhemmin
Ruotsin vähittäiskaupan rakenne poikkeaa Suomesta, sillä markkinoilta löytyy useita toimijoita suurten ketjujen lisäksi enemmän. Tämä luo paremmat mahdollisuudet pientuottajille löytää kanavia omille tuotteilleen markkinoille. Menestyminen Ruotsin markkinoilla vaatii kuitenkin oikeanlaista markkinatietoa ja huolellista valmistautumista.
Päivän alustavat keskusteluaiheet, puhujat tarkentuvat myöhemmin:
Aika: 3.3.2020 klo 13-17
Paikka: ilmoitetaan myöhemmin
Saksan elintarvikemarkkinat ovat eurooppalaisittain erittäin kilpaillut. Hintapaine on äärimmäisen kova ja avainsana on kilpailuttaminen. Laadusta ei voi tinkiä, koska saksalaiset kuluttajat ovat erittäin vaativia asiakkaita. Peruselintarvikemarkkinoille suomalaisen pientuottajan on hyvin haastavaa päästä. Nk. reformi- tai naturkost –myymälöiden sekä luomuun että terveysvaikutteisiin tuotteisiin perustuva tarjonta on saavuttanut yhä kasvavaa jalansijaa bio-myymälöiden tultua varsinkin viimeisten vuosien aikana entistä ketjumaisempina ja sitä kautta vahvoina perinteisten toimijoiden rinnalle. Samaa kehitystä elintarvikkeiden tarjonnassa esiintyy myös suurien drogerie –ketjujen kohdalla. Myös paikallisia premium-tuotteita myyviä liikkeitä löytyy. Nämä jakelukanavat ovat kiinnostavimmat suomalaisten pientuottajien tuotteiden levityksestä Saksassa, unohtamatta vahvassa kasvussa olevaa verkkomyyntiä.
Päivän alustavat keskusteluaiheet, puhujat tarkentuvat myöhemmin:
Aika: 7.4.2020 klo 13-17
Paikka: Ähtäri, tarkempi paikka ilmoitetaan myöhemmin
Kiina houkuttaa yhä useampia suomalaisia elintarvikeyrityksiä. Eurooppalaisten tuontielintarvikkeiden maine on Kiinassa erittäin hyvä ja siksi eurooppalaisuus on toimiva myyntiargumentti Kiinan markkinoilla. Vaikka eurooppalaisia tuotteita arvostetaan, tarvitaan eurooppalaisuuden lisäksi kuitenkin myös muita keinoja houkutella kriittistä asiakaskuntaa. Olennaista on pitkäjänteinen verkostojen rakentaminen, mikä vaatii kattavia resursseja. Nopeaa kansainvälistymistä tavoittelevat kohtaavat usein haasteita, sillä markkinoilla menestyminen linkittyy vahvasti verkostoihin ja erottautuvaan brändäykseen. Kiina ei ole vain yksi iso markkina, maantieteelliset, kulttuuriset ja kielelliset erot ovat valtion sisällä huomattavat. Tämä tarjoaakin mahdollisuuksia eri kokoisille ja eri tuotteisiin erikoistuneille yrityksille.
Kiinan lainsäädäntö asettaa myös haasteensa, sillä se on moninaista ja muuttuvaista. Kiinalla on enemmän elintarvikevientiin liittyviä viranomaisvaatimuksia kuin monella muulla maalla.
Päivän alustavat keskusteluaiheet, puhujat tarkentuvat myöhemmin:
Aika: 4/2020, tarkentuu myöemmin
Paikka: Seinäjoki
Työpaja järjestetään osana Etelä-Pohjanmaan vientipäivää.
Teemat:
Aika: 15.9.2020
Paikka: ilmoitetaan myöhemmin