Bekanta Dig med våra experter

Magnus Johanson, FinnSnack Oy

Magnus har över 30 års erfarenhet av säljning och marknadsföring på internationella marknaden. Han har svarat av många företags globala marknadsföring, till exempel Finlandia Vodka, Myllyn Paras, Jalostaja, och Bioferme/Yosa. Han har varit med i utveckling av flera produktkoncept och brands, och motsvarat om genomföring av affärsverksamhet och speciellt marknadsföringsstrategi. Magnus har stark praktikerfarenhet av livsmedelsexport speciellt till de nordiska länderna och Ryssland.

Saku Railio, Vaasa Ravintolat Oy

/var/folders/d6/s519k_x55_58kvc_hy33j7l40000gn/T/com.microsoft.Word/WebArchiveCopyPasteTempFiles/Saku-Railio.jpgVaasa Ravintolat är en lokal restaurangfamilj som grundades av Saku Railio året 2007, som innehåller tre olika restaurangkoncept, samt en drink- och vinbar. Saku berättar producenter tips om vad en restauratör förväntar sig av små producenter, hur man kommer på menyn och andra saker att tänka på.

Niina Hietalahti, Nordic Breakfast Oy

Niina HietalahtiNiina är en matstrateg och entreprenör. Hon har arbetat länge i livsmedelsutveckling, och piloterat bland annat. Anton & Anton Oy, en erfaren livsmedelsförsäljare. Hon har också deltagit i utveckling och sparring av många livsmedelsföretag. Nu härleder Niina sin egen Nordic Breakfast Ltd, vars uppgift är att utveckla nordiska livsmedelsföretag genom att föra tillsammans företag, nordiska matmäklare och globala köpare.

Sissi Silván, PanScan Consulting

https://elintarvikekasvu.viexpo.fi/wp-content/uploads/2019/06/Sissi-Silvan-Finpro-2.bmpSissi är en internationellt erfaren företagsledare, som har t.ex. importerat Hennes & Mauritz till Finland. Senast har hon fungerat som ledare i Business Finlands skandinaviska avdelning, och idag med hennes eget företag hjälper hon finska företag, speciellt B2C-företag att växa och internationalisera sig.Dessutom är Sissi en mångsidig professionell och aktiv affärsängel, egentlig Business Booster! Sissi har starka kontakter med Sverige.

Sami Tiihonen, Meira Nova Oy

https://elintarvikekasvu.viexpo.fi/wp-content/uploads/2019/08/Sami-Tiihonen-Meira-Nova-1-150x150.jpgSami jobbar som S-produktmanager för Meira Nova. Meira Nova är en av Finlands ledande livsmedels grosshandel. Företaget erbjuder branschens bästa urval och överlägsen leveranssäkerhet. Företaget har nästan 300 yrkesmannen som serverar restauranger, hotell, personalrestauranger och storkök över hela Finland. Meira Nova arbetar bland annat. som en national anskaffning bolag för S-grupps HoReCa-sidan och Sami motsvarar av produkter som är kandidat för S-gruppens landsomfattande distribution.

Pekka Ajanto, Johdin Oy

https://elintarvikekasvu.viexpo.fi/wp-content/uploads/2019/08/pekka-ajanto-737x500-1-150x150.pngPekka är ett järnproffs för detaljhandeln. Han vet hur produkten av ett litet livsmedelsföretag erhålls från försäljning av butikskedjor och från hyllorna till konsumenters varukorg. Pekka är involverad i 1–2 workshops som handlar försäljnings- och handelsfrågor.

Horst Neumann, Suomisen Maito Oy / JYMY glass

https://elintarvikekasvu.viexpo.fi/wp-content/uploads/2019/08/HN-2-e1565349864839-150x150.jpgHorst är VD och grundare av Suomisen Maito. Suomisen Maito är en liten glassfabrik som har expanderat sig från Aura till den internationella marknaderna. Berömd och prisbelönad, JYMY glass är en inhemsk varumärke som är adel av ekologisk glass och distribueras internationellt. Du kommer att träffa Horst på första workshop i september!

Skabam Ltd

Skabam Ltd har utvecklad helt nya exportkoncept till rotfrukt och grönsaker som har växt upp under den arktiska solen.

Tapio Knuuttila

Tapio är Skabams VD & Chairman. Han har forskat etableringsprocess av finska små och medelstort företag till Mellaneuropas marknaden i början av 1990-talet. Från år 1999 har han marknadsfört och främjat finska livsmedelsprodukter och från år 2017 har han utvecklad nya livsmedels exportkoncepter och Frex-brand.

Pia Tapio-Knuuttila

Pia har över 20 års erfarenhet om utveckling av internationella affärsverksamhet, strategi, marknadsföring och produktifierande, och hon har även erfarenhet av storföretags ramavtal förhandling. I Skabam Ltd är hon ansvarig av marknadsföring och administration.

Sture Udd, Wasa Innovation Center ja Bock’s Corner Oy

https://elintarvikekasvu.viexpo.fi/wp-content/uploads/2019/06/Sture-Udd-1-1-150x150.jpgSture är en djärv visionär och en mångsidig entreprenör som är känd i Österbotten (tryckeri, tidningsförlag, smartkodsföretag, litet bryggeri, restaurang och konferenscenter). Wasa Innovation Center, som startades i början av 2019, kan också erbjuda möjligheter för livsmedelsföretag, uppfinnare och utvecklare som en multidisciplinär företagsinkubator. Sture har årtionden erfarenhet av affärer, innovation och speciellt internationell handel.

Tony Sivula, Kyrö Distillery Company

https://elintarvikekasvu.viexpo.fi/wp-content/uploads/2019/06/Tony-Sivula-Kyr%C3%B6-150x150.jpgTony är hjärtat av Kyrö Visitor Centre, som ligger i Kyrö Distillery Company. Han har följt utvecklingen av varumärket Kyrö från början och har varit en viktig person när det gäller varumärkets förstärkning och speciellt hur kunder upplever varumärket när dom besök Storkyro. Tony vet vad han pratar om när han berättar om Kyrö och historien av det starka varumärket Kyrö som tilltalar konsumenterna. Du kan lyssna på Tonys tal om Kyrös varumärke och historia vid en workshop som handlar byggning av ett varumärke!

Jani Takamaa, Ähtäri stad

https://elintarvikekasvu.viexpo.fi/wp-content/uploads/2019/06/Jani_Takamaa_600_800_60_s_c1-rajattu-150x150.jpgJani är specialist inom internationell handel och sparring med många års erfarenhet, särskild styrka inom försäljning, marknadsföring och internationalisering. Jani är expert i livsmedels- och skogsbrukssektorn och också inom metall- och underhandling. Jans tips om behovet hos den kinesiska konsumenten hjälper att utveckla och slutföra livsmedelsprodukter specifikt för Asien.

Esa Vuorenmaa, SnowPanda Innovation

Esa utvecklar Etseris och hela Södra Österbottens förhållandet till Kinas vänort Dujiangyan i Sichuans landskap. Med hjälp av SnowPanda Education and Research Consortium in Ähtäri-projekt stödjas han produkt-, service-, och utbildningsexport och forskningssamarbete mellan länder, som har indirekt påverkan till områdenas företag på livsmedels- och turismsektorn.

Team Finland regionnät

Team Finland är ett nätverk som består av olikt offentligt bolag och som bjuder internationaliseringsservice till företag. Nätverk försöker att bjuda företag en flytande servicekedja från rådgivning till finansiering.

Riikka Ylikangas, Team Finland/Södra Österbotten

Riikka arbetar som tillväxt- och internationalisering koordinator i Södra Österbotten, och sparrar företag framåt med internationalisering och tillväxt. Genom Riikka får du centralt info om finansiering, marknadsförings möjligheterna och servicering som passar just din företags behov. Riikkas verksamhetsställe ligger i Seinäjoki.

Tom Saksa, Team Finland/Mellersta Österbotten

Tom är Team Finlands tillväxt- och internationalisering coordinator i Karleby, Mellersta Österbotten. Tom ger dig central info om finansiering, marknadsförings möjligheterna och servicering som passar just din företags behov

Vesa Kojola, Team Finland/Österbotten

Vesa arbetar som tillväxt- och internationaliseringskoordinator i Österbotten, och hans ansvarsområde är sparring och rådgivning av Österbottens företag när det gäller internationalisering, lika som hans kollegor Riikka och Tom. Vesas verksamhetsställe ligger i Vasa.

Food from Finland (Business Finland)

Food from Finland presenterar stolt finska livsmedelsföretag till internationella köpare med hjälp av olika konster och förstärker Finlands image som producentland för högkvalitet livsmedelsprodukter. Food from Finland är nationellt exportprogram för livsmedelsprodukter.

Hanna-Kaisa Erkkilä, Business Finland

Hanna-Kaisa agerar som Senior Program koordinator vid Food From Finland i Helsingfors för att främja Finlands livsmedelsexport. Hanna-Kaisa koordinerar programåtgärder från Finland. Hanna-Kaisa koordinerar bland annat mässmonter och träffa köparna-evenemangen som ordnars i målländerna. Hon svarar gärna på frågor gällande Food From Finland-program.

Cuilu Fan, Kineiska marknaden, Business Finland

Cuilu fungerar som kontaktperson för Food From Finland-programmet i Kina. Hon letar efter och skapar nya kontakter på den kinesiska marknaden, med särskild inriktning på att utveckla e-livsmedelshandeln mellan Finland och Kina.

Lili Lehtovuori, Tyska marknaden, Business Finland

Lili´s ansvarsområde innefattar att främja förbindelserna mellan livsmedelsexport i Tyskland och Finland genom programmet Food From Finland. Lili behärskar de senaste vindarna i den tyska livsmedelshandeln och förmedlar denna information till finska företag. Hon bor i Österrike och fungerar som en kontaktperson för Västeuropa.

Vilma Rissanen, Svenska marknaden, Business Finland

Vilma arbetar i Sverige och samlar nya signaler och förbindelser i livsmedelsindustrin för att främja finländsk livsmedelsexport. Vilma är en del av expertgruppen från Food From Finland.

Markkinointitoimisto Buorre

Marknadsföring byrå Buorre ligger i Seinäjoki, Vasa och Karleby, och verkar på det hela området för accelerationsprogrammet. Buorre känner till kommunikationsmedlet som tilltalar konsumenten och småföretagens utmaningar med marknadsföring och kommunikation. Buorre är involverad i 1–2 workshops som handlar om att nå konsumenter, tilltalande och marknadsföring.

Mikko Niiniketo, Buorre

https://elintarvikekasvu.viexpo.fi/wp-content/uploads/2019/08/mikko_niiniketo_kk_rajattu2-1-150x150.jpgMikko arbetar som verksamhetsledare för Buorre i Vasa kontor och som marknadsexpert för olika kunder.

Kaj Pärkkä, Buorre

https://elintarvikekasvu.viexpo.fi/wp-content/uploads/2019/08/kaj_parkka_kk-rajattu-1-150x150.jpgKajs styrkor är övergripande kunskaper i verksamhetsstrategi och produktutveckling. Hans erfarenheter av industriella FoU-projektet, entreprenörskap, försäljning och investeringar ger honom en stark grund för företags FoU-projektet och främjan av försäljning. Kaj pratar gärna även svenska.

Tuomas Paananen, Buorre

https://elintarvikekasvu.viexpo.fi/wp-content/uploads/2019/08/tuomas_paananen_kk-rajattu-1-150x150.jpgTuomas arbetar som designledare i Buorre och är en produktdesign specialist. Tuomas är skickligt att designa produkter och förpackningar både till industriell och konsumentanvändning. Lösningarna är alltid funktionella och snygga.

Viexpo

Viexpo ger mångsidig betjäning till små och medelstora företag under olika skeden av exportstigen. Viexpo är en del av Team Finland-nätverket och en självständig internationaliseringsenhet för NTM-centralen i Österbotten. Tillsammans med Dig bygger Viexpo ditt företags exportväg, ger råd och hjälper dig på vägen till internationalisering. Ner finns Viexpo experterna som är involverade i programmet.

Carita Pöntiö, Viexpo

https://elintarvikekasvu.viexpo.fi/wp-content/uploads/2019/05/Carita-P%C3%B6nti%C3%B6-150x150.jpgCarita har en stark bakgrund som företagare och VD i livsmedels- och läderbranschen i 15 års tid. Hon har ansvarat för företaget i sin helhet, men speciellt skött försäljning och marknadsföring till kunder i både Europa och övriga världen. Således har hon en bred erfarenhet av handel, internationalisering och export. Ni kommer att möta Carita i alla workshops som organiseras av programmet.

Kristian Shrey, Viexpo

/var/folders/d6/s519k_x55_58kvc_hy33j7l40000gn/T/com.microsoft.Word/WebArchiveCopyPasteTempFiles/Kristian-Schrey-150x150.jpgKristian har mångårig erfarenhet som företagare inom olika branscher och i uppstartsföretag. Oberoende av bransch vill han jobba tillsammans med företag som vill växa och skapa förutsättningar för dem att lyckas på den internationella marknaden. Kristian jobbar med grundrådgivning och konsultation, koordinering av exportnätverk och med samarbeten som tar sikte på Kina.

Elina Ruohonen, Viexpo

/var/folders/d6/s519k_x55_58kvc_hy33j7l40000gn/T/com.microsoft.Word/WebArchiveCopyPasteTempFiles/elina_ruohonen_henkilokuva-150x150.jpgJag har mångårig bransch- och kundkännedom inom jord- och skogsbruksmaskinbranschen, design och kreativa branscher samt livsmedelsbranschen. Jag jobbar i Frankrike och dessutom har jag stor kunskap om marknaden i Frankrike och franskspråkiga länder samt om marknaden i Tyskland och tyskspråkiga länder. Jag jobbar med planering och marknadsföring av avtalsmässor och jag har tagit finländska företag till Grüne Woche och Anuga-mässor i Tyskland. Jag har gjort ett antal marknadsundersökningar till livsmedelsföretag som har Tyskland som en målmarknad. Mitt första tips för företag som vill jobba mot internationalisering är detta: Företagets och/eller varumärkets namn måste vara lätt att uttala på målmarknadens språk!

Marit Tuominen, Profict Partners Oy

https://elintarvikekasvu.viexpo.fi/wp-content/uploads/2019/05/Marit-Tuominen-3-150x150.jpgMarit har nästan 30 års erfarenhet av att lansera och utveckla ny verksamhet inom olika branscher. Marit har hjälpt dussintals företagare att starta egna företag, växa och att internationalisera sig. Hon har utvärderat affärsidéer, utvecklat strategier, hjälpt med finansiella arrangemangen och byggning av internationella partnerskap och kundrelationer i olika länder. Hon har arbetat både som entreprenör och som operativa chef i försäljnings- / marknadsförings- och ledningsuppdrag och haft förtroendepositioner i många olika företag. Ni kommer att möta Marit i nästan alla workshoppar.

Seinäjoki Yrkeshögskola

Elina Huhta, Seinäjoki Yrkeshögskola – Mat-enheten

Elina har jobbat i Södra Österbotten för att utveckla verksamhets förhållandena för livsmedels- och jordbruksföretag i nästan tio år. Hennes speciella kompetens är till exempel entreprenörsutbildning, kundorienterad kommunikation speciellt på webben (hemsidor, sociala medier) och visuell design. Ni kommer att träffa Elina i alla workshoppar, kom och prata!

Pirjo-Leena Ketola, Seinäjoki Yrkeshögskolan

Pirjo-Leena har arbetat många år med exporten och känner bra många olika branscher i Södra Österbotten. Hon arbetar som kontaktperson mellan yrkeshögskolan och affärslivet, särskilt i kommunerna i Kauhajoki-regionen. Ni kommer att möta Pirjo-Leena i de flesta kommande workshops.

Taru Mäki, Seinäjoki Yrkeshögskola

Taru är en lång linjes utvecklare av affärsvärlden och hon har jobbat med många olika affärssektor i det sista tjugo år. Hon leder SeAMK:s Mat-enhetens forskning och utvecklings team. För Taru är det viktigt att ta reda på datautbyte mellan företag och högskola; hurdant är det och när är det som högst?

Vasa Universitet

Nina Alén, Vasa Universitet

Nina är fast i näringslivet och känner till varumärkenas hemligheter. Ninas masteruppsats kommer att handla om byggandet och utveckling av livsmedelsvarumärken. Med Nina kan du tala tvåspråkigt i det kommande workshops.

Hanna Leipämaa-Leskinen, Vasa Universitet

Hanna utforskar konsumtion och marknadsföring. Dagens konsumtionslägen och utmaningar i den, så som konsumentval, ansvar och fattigdom är speciella områden för Hanna. Hanna förstår utmaningarna i konsumentens vardag och det bredare området livsmedelskonsumtion ur företagsledning och marknadsföring synpunkt, med tanke på lokala närmat nätverk och konsumentens nya roll i deras utveckling. Ni kan möta Hanna i kommande workshops och hon kommer att leda varumärkesrelaterade workshops.