Kasvuohjelmassa mukana olevat

elintarvikealan asiantuntijat ja mentorit

Magnus Johanson, FinnSnack Oy

Magnuksella on yli 30 vuoden kokemus myynnistä ja markkinoinnista kansainvälisille markkinoille. Hän on vastannut usean suomalaisen brändin globaalista markkinoinnista, mm. Finlandia Vodka, Myllyn Paras, Jalostaja ja Bioferme/Yosa. Hän on ollut kehittämässä useita uusia tuotekonsepteja ja brändejä, sekä vastannut liiketoiminta- ja erityisesti markkinointistrategioiden toteuttamisesta. Magnuksella on vahva käytännön kokemus elintarvikeviennistä erityisesti Pohjoismaihin ja Venäjälle.

 

 

 

 

Saku Railio, Vaasa Ravintolat Oy

Vaasa Ravintolat on Saku Railion vuonna 2007 perustama paikallinen ravintolaperhe, johon kuuluu kolme erilaista ravintolakonseptia, sekä drinkki- ja viinibaari. Saku kertoo tuottajille vinkit siitä, mitä ravintoloitsija odottaa pientuottajilta, miten pääsee mukaan ruokalistalle sekä muut huomioon otettavat asiat.

 

 

 

 

Niina Hietalahti, Nordic Breakfast Oy

Niina Hietalahti

Niina on ruokastrategisti ja yritysperustaja. Hän on toiminut pitkään elintarvikekehityksen parissa luotsaten alkuun mm. elämyksellisen ruokakaupan Anton&Anton Oy:n sekä osallistuen monen elintarvikeyrityksen liiketoiminnan kehittämiseen ja sparraamiseen. Tällä hetkellä Niina vetää omaa Nordic Breakfast Oy:tä, jonka missiona on kehittää pohjoismaisia elintarvikeyrityksiä yhistämällä elintarvikeyritykset, pohjoismaiset ruoan välittäjät ja maailmanlaajuiset ostajat toisiinsa.

 

 

 

 

Sissi Silván, PanScan Consulting

Sissi on kansainvälisesti kokenut yritysjohtaja, joka on mm. tuonut Hennes & Mauritzin Suomeen. Viimeksi hän toimi Business Finlandin Skandinavian johtajana, ja auttaa nykyisin oman yrityksenä kautta suomalaisia, ennen kaikkea B2C-yrityksiä kasvamaan ja kansainvälistymään.

Lisäksi Sissi on monipuolisesti kokenut hallitusammattilainen ja aktiivinen bisnesenkeli, varsinainen Business Booster! Sissillä on vahvat kontaktit Ruotsiin.

 

 

 

Sami Tiihonen, Meira Nova Oy

Sami toimii Meira Novan S-Product Managerina. Meira Nova on Suomen johtavia foodservice-alan tukkukauppoja. Yritys tarjoaa alan parhaan valikoiman ja ylivoimaisen toimitusvarmuuden. Yrityksellä on lähes 300 ammattilaista palvelemassa ravintoloita, hotelleja, henkilöstöravintoloita ja suurkeittiöitä kaikkialla Suomessa. Meira Nova toimii mm. S-Ryhmän HoReCa-puolen valtakunnallinen hankitayhtiönä ja Sami vastaa S-Ryhmälle valtakunnalliseen jakeluun ehdolla olevista tuotteista.

 

 

 

 

Pekka Ajanto, Johdin Oy

Pekka on vähittäiskaupan myynninedistämisen rautainen ammattilainen. Hän tietää, miten pienen elintarvikeyrityksen tuote saadaan ketjutason kauppojen sisäänmyynnistä ja hyllyiltä kuluttajan ostoskoriin. Pekka on mukana 1-2 työpajassa, jossa käsitellään myyntiin ja kauppaan liittyviä asioita.

 

 

 

 

 

Horst Neumann, Suomisen Maito Oy / JYMY-jäätelö

Horst on Suomisen Maidon CEO ja perustaja. Suomisen Maito on pieni jäätelötehdas, joka on ponnistanut Aurasta kansainvälisille markkinoille.  Ylistystä ja palkintoja saanut JYMY-jäätelö on luomujäätelöiden aatelia ja laajaan kansainväliseen jakeluun päässyt kotimainen brändi. Horstin tapaat ensimmäisessä työpajassa syyskuussa.

 

 

 

 

Skabam Ltd

Skabam on kehittänyt uudenlaisen vientikonseptin kotimaisille, arktisen auringon alla kasvaneille juureksille ja kasviksille.

 

Tapio Knuuttila, Skabam

Tapio on Skabamin COO & Chairman. Hän on tutkinut 1990-luvun alussa suomalaisten pk-yritysten etabloitumista Keski-Euroopan markkinoille. Vuodesta 1999 markkinoinut ja promonnut suomalaisia elintarvikkeita ja vuodesta 2017 rakentanut uudenlaista elintarvikevientikonseptia ja Frex-brändiä.

 

 

 

 

 

Pia Tapio-Knuuttila, Skabam

Pialla on 20 vuoden kokemus kansainvälisen liiketoiminnan kehittämisestä, strategiasta, markkinoinnista ja tuotteistamisesta, kokemusta suuryritysten raamisopimusneuvotteluista. Skabam Ltd:ssä hänen vastuualueellaan on hallinto ja markkinointi.

 

 

 

 

 

 

Sture Udd, Wasa Innovation Center ja Bock’s Corner Brewery 

Sture on Pohjanmaalla tunnettu rohkea visionääri ja monialayrittäjä (kirjapaino, lehtikustantamo, älykoodiyritys, pienpanimo, ravintola ja konferenssikeskus). Alkuvuodesta 2019 avattu Wasa Innovation Center voi monialaisena yrityshautomona tarjota mahdollisuuksia myös elintarvikealan yrityksille, keksijöille ja kehittäjille. Sturella on vuosikymmenten kokemus yritysmaailmasta, innovaatioista ja erityisesti kansainvälisestä kaupasta.

 

 

 

 

Tony Sivula, Kyrö Distillery Company

Tony on Kyrö Distillery Companyn Isossakyrössä toimivan Kyrön Vierailukeskuksen johtaja ja sydän. Hän on seurannut Kyrön brändin kehittymistä kukoistukseensa lähes alusta asti ja ollut itse tärkeässä osassa brändin vahvistumisessa ja etenkin välittymisessä Isossakyrössä vieraileville asiakkaille. Tony tietää mistä puhuu kertoessaan kuluttajiin vetoavan Kyrö-brändin tarinaa. Tonyn puheenvuoron Kyrön brändistä ja tarinasta kuulet brändäystä käsittelevässä työpajassa!

 

 

 

 

Jani Takamaa, Ähtärin kaupunki

Jani on kansainvälisen kaupan osaaja ja sparraaja vuosien kokemuksella, erityisenä vahvuutenaan myynti, markkinointi ja yritysten kansainvälistyminen. Erityisosaamista Janilla on elintarvike- maa ja metsätaloussektorielta sekä metalli-ja alihankinnasta. Janin vinkit mm. kiinalaisen kuluttajan tarpeista auttavat kehittämään ja viimeistelemään erityisesti Aasiaan suuntautuvia elintarviketuotteita.

 

 

 

 

 

Esa Vuorenmaa, SnowPanda Innovation 

Esa kehittää Ähtärin ja koko Etelä-Pohjanmaan suhteita Kiinan ystävyyskaupunkin Dujiangyaniin Sichuanin maakuntaan. SnowPanda Education and Research Consortium in Ähtäri- hankkeen avulla hän tukee tuote-, palvelu- ja koulutusvientiä ja sekä tutkimuyhteisyön käynnistymistä maiden välillä, jolla on välillisiä vaikutuksia mm. alueiden yrityksiin mm. elintarvike ja matkailusektorilla.

 

 

 

 

 

 

Team Finland alueverkosto

Team Finland on yrityksille kansainvälistymispalveluita tarjoavien julkisten toimijoiden verkosto. Verkosto pyrkii tarjoamaan yrityksille sujuvan palveluketjun neuvonnasta rahoitukseen.

 

Riikka Ylikangas, Team Finland Etelä-Pohjanmaa

Riikka toimii Etelä-Pohjanmaalla kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattorina ja sparraa yrityksiä eteenpäin kansainvälistymis-ja vientiasioissa. Riikan kautta saa keskitetysti tietoa rahoituspoluista, markkinamahdollisuuksista sekä yrityksen tarpeisiin sopivista palveluista. Riikan toimipiste sijaitsee Seinäjoella.

 

 

 

 

Tom Saksa, Team Finland Keski-Pohjanmaa

Tom on Team Finland kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattori Kokkolan alueella, Keski-Pohjanmaalla. Tomin kautta saa keskitetysti tietoa rahoituspoluista, markkinamahdollisuuksista sekä yrityksen tarpeisiin sopivista palveluista.

 

 

Vesa Kojola, Team Finland Pohjanmaa

Vesa toimii Pohjanmaan kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattorina ja vastuualueenaan hänellä on Pohjanmaan alueen yritysten sparraus ja neuvonta kansainvälistymisessä kollegoidensa Riikan ja Tomin tavoin. Vesan tavoittaa Vaasan toimipisteestä.

 

 

 

Food From Finland (Business Finland)

Food from Finland ylpeänä esittelee suomalaisia elintarvikeyrityksiä kansainvälisille ostajille monin eri keinoin sekä vahvistaa Suomen imagoa korkealaatuisten elintarvikkeiden tuottajamaana. Food From Finland on kansallinen elintarvikealan vientiohjelma.

 

Hanna-Kaisa Erkkilä

Hanna-Kaisa toimii kansallisen suomalaisten elintarvikkeiden vientiä edistävän Food From Finland-ohjelman Senior Program Coordinatorina Helsingissä. Hanna koordinoi ohjelman toimenpiteitä Suomesta käsin. Hanna-Kaisa koordinoi mm. messuosastoja ja meet the buyers-tapaamisia kohdemaihin. Hän vastaa mielellään Food From Finlandia koskeviin kysymyksiin.

 

 

Cuilu Fan, Kiinan markkinat
Cuilu toimii Suomen Food From Finland-ohjelman  yhteyshenkilönä Kiinassa. Hän etsii ja solmii uusia kontakteja Kiinan markkinoilla keskittyen erityisesti Suomen ja Kiinan välisen elintarvikkeiden verkkokaupan kehittämiseen.

 

 

Lili Lehtovuori, Saksan markkinat
Lilin vastuualueeseen kuuluu Saksan ja Suomen elintarvikeviennin yhteyksien edistäminen Food From Finland-ohjelmassa. Lili hallitsee Saksan elintarvikekaupan viimeisimmät tuulet ja hän välittää tätä tietoa suomalaisille yrityksille. Hän asuu Itävallassa ja toimii yhteyshenkilönä läntiseen Eurooppaan.

 

 

Vilma Rissanen, Ruotsin markkinat
Vilma työskentelee Ruotsissa ja kerää sieltä elintarvikealan uusia signaaleja ja yhteyksiä suomalaisten yritysten elintarvikeviennin edistämiseksi. Vilma on osa Food From Finlandin maakohtaista asiantuntijatiimiä.

 

 

 

 

Markkinointitoimisto Buorre

Markkinointitoimisto Buorre toimii Seinäjoella, Vaasassa ja Kokkolassa kattaen koko kiihdytysohjelman toimialueen. Buorre tuntee kuluttajaa puhuttelevat viestinnän keinot sekä pienten yritysten haasteet markkinoinnin ja viestinnän kanssa. Buorre on mukana 1-2 työpajassa, joissa käsitellään kuluttajien tavoittamista, puhuttelemista ja markkinointia.

 

 

Mikko Niiniketo, Buorre

Mikko Niiniketo Buorre

Mikko toimii Buorren operatiivisena johtajana Vaasan toimiston vetovastuussa ja markkinoinnin asiantuntijana erilaisten asiakkaiden parissa.

 

 

 

 

 

 

Kaj Pärkkä, Buorre

Kajn vahvuuksia ovat kokonaisvaltainen liiketoimintaosaaminen sekä tuotekehitys. Kokemus teollisuuden t&k-projekteista, yrittäjyydestä, myynnistä ja sijoittamisesta antaa Kajlle vahvan pohjan yritysten t&k-projekteihin ja myynnin edistämiseen. Kaj pratar gärna också svenska.

 

 

 

 

 

Tuomas Paananen, Buorre

Tuomas toimii Buorressa muotoilupäällikkönä ja hän on tuotemuotoilun spesialisti. Tuomas muotoilee taitavasti niin teollisuuden kuin kuluttajienkin käyttöön tarkoitettuja tuotteita ja pakkauksia – ratkaisut ovat aina funktionaalisia ja tyylikkäitä.

 

 

 

 

 

 

 

Viexpo

Viexpo palvelee pieniä ja keskisuuria yrityksiä monipuolisesti vientipolun eri vaiheissa osana Team Finland-verkostoa ja Pohjanmaan ELY-keskuksen kansainvälistymisyksikkönä. Viexpo rakentaa yhdessä kanssasi yrityksesi vientipolkua, neuvoo ja auttaa kansainvälistymisen tielle. Alla on esiteltynä ohelmassa mukana olevat Viexpon vientiasiantuntijat.

 

Carita Pöntiö, Viexpo

Caritalla on vahva yrittäjätausta, sillä hän on toiminut yrittäjänä ja toimitusjohtajana elintarvike- ja nahkateollisuudessa yhteensä noin 15 vuotta vastaten yrityksen toiminnasta kokonaisuudessaan ja erityisesti tuotteiden myynnistä ja markkinoinnista asiakkaille niin Euroopassa kuin muuallakin. Hänellä on laaja kokemus kaupanteosta, kansainvälisyydestä ja viennistä. Carita on tavattavissa kaikissa ohjelmassa järjestetyissä työpajoissa.

 

 

 

 

Kristian Schrey, Viexpo

Kristianilla on monivuotinen kokemus yrittäjänä monella eri alalla sekä start-up yritysten parissa. Toimialasta riippumatta Kristian haluaa tehdä kasvuhalukkaiden yritysten kanssa töitä luomalla edellytyksiä heille menestymiseen kansainvälisillä markkinoilla. Hän vastaa perusneuvonnasta ja konsultoinnista, vientiverkostojen koordinoimisesta ja yhteistyöstä Kiinan suuntaan.

 

 

 

 

 

Elina Ruohonen, Viexpo

Minulla on monivuotinen ala- ja asiakastuntemus maa- ja metsäkonealalta, design ja luovilta aloilta sekä elintarvikealalta. Toimin Ranskasta käsin ja omaan vahvan markkinatuntemuksen Ranskasta ja ranskankielisistä maista, sekä Saksasta ja saksankielisistä maista. Olen vienyt suomalaisia yrityksiä mm. Grüne Woche ja Anuga – messuille Saksaan. Olen tehnyt useita markkinaselvityksiä elintarvikealan yrityksille kohdemaana Saksa. Ensimmäinen neuvoni vientiin pyrkivälle elintarvikealan yritykselle on tämä: yrityksen ja/tai tuotemerkin nimi pitää olla helposti lausuttavissa kohdemaan kielellä!

 

 

 

 

 

Marit Tuominen, Profict Partners Oy

Maritilla on lähes 30 vuoden kokemus uuden yritystoiminnan käynnistämisestä ja kehittämisestä eri toimialoilla. Marit on auttanut useita kymmeniä yrittäjiä yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen, arvioinut liikeideoita, laatinut strategioita, auttanut rahoitusjärjestelyissä sekä rakentanut kansainvälisiä yhteistyö- ja asiakassuhteita eri maissa. Hän on toiminut sekä yrittäjänä, että useissa eri yrityksissä niin operatiivisissa myynti/markkinointi- ja johtotehtävissä sekä luottamustehtävissä. Maritin tapaat lähes jokaisessa kiihdytysohjelman työpajassa!

 

 

 

 

 Seinäjoen Ammattikorkeakoulu

 

Elina Huhta, SeAMK Ruoka

Elina on toiminut Etelä-Pohjanmaalla maaseudun elintarvike- ja maatalousyritysten  toimintaedellytysten kehittämisen parissa lähes kymmenen vuotta. Hänen erityisosaamistaan on mm. yrittäjälähtöiset koulutukset, asiakaslähtöinen viestintä erityisesti verkossa (kotisivut, some) sekä visuaalinen suunnittelu. Elinan tapaat kaikissa työpajoissa, tule rohkeasti juttelemaan!

 

 

 

 

Taru Mäki, SeAMK Ruoka

Taru on pitkän linjan yritysmaailman kehittäjä ja hän on toiminut viimeiset kaksikymmentä vuotta monen eri yrityssektorin parissa. Hän johtaa SeAMK Ruoka-yksikön tutkimus-ja kehitystiimiä. Tarulle tärkeä aihe on selvittää yritysten ja korkeakoulujen välistä tiedonvaihtoa; millaista se on ja milloin se on korkeimmillaan?

 

 

 

 

 

 

Vaasan Yliopisto

Pirjo Laaksonen, Markkinoinnin ja viestinnän yksikkö

Pirjo on markkinoinnin ja kulutustutkimuksen rautainen ammattilainen, joka johtaa osaamisellaan Vaasan Yliopiston Markkinoinnin ja viestinnän yksikköä. Pirjo tietää, miten tuotteelle luodaan arvoa viestinnän ja markkinoinnin keinoin asiakkaan silmissä. Hän toimii kasvuohjelman neuvonantajana.

 

 

 

 

 

 

Hanna Leipämaa-Leskinen, Markkinoinnin ja viestinnän yksikkö 

Hanna tutkii kuluttamista ja markkinointia. Kulutuksen arkiset tilanteet ja niissä esiin tulevat haasteet esim. kulutusvalinnat, vastuullisuus ja vähävaraisuus ovat Hannan erityisalaa. Hanna ymmärtää kuluttajan arjen haasteet ja laajemman elintarvikkeiden kulutuskentän liikkeenjohdon ja markkinoinnin näkökulmasta ottaen huomioon erityisesti lähiruokaverkostot ja kuluttajan uudelaisen roolin niiden kehittämisessä. Hanna on tavattavissa tulevissa työpajoissa ja hän tulee vetämään erityisesti brändäykseen liittyviä toiminnallisia työpajoja.